Hoppa till innehåll

Varför hundtrick?

Långt ifrån alla hundar får arbeta med sina ursprungliga uppgifter, något som i många fall kan skapa beteenden som hundarnas ägare kallar ”problem”.

Understimulerade hundar och deras ägare hamnar lätt i en negativ spiral där man inte vågar delta i gemensamma aktiviteter. Man kanske rentav missar allt det goda i att vara hundägare och istället fokuserar på problemen. Det är ett faktum att hundar med aktiva liv mår bra och fungerar i sin familj och fungerar bättre i sin omvärld.

Det är fantastiskt att som hundtrickinstruktör se dessa ”team” växa – men vad som ligger allra närmast våra hjärtan är ändå att alla hundar, oavsett både sina egna och sina ägares förutsättningar, ska få känna sig värdefulla varje dag.

Trickträning och meritering i hundtrick är någonting som verkligen efterfrågats länge och vi är många som dagligen jobbar med detta. Svenska Hundtrickklubben arbetar aktivt mot att Hundtrick ska bli en officiell sport, med både officiella och inofficiella titlar.

Några ord från personer som upplevt att trickträning förändrat livet för dem:

Min fina Zenza, finsk lapphund 5 år. Vi har tränat/ tränar lydnad, rallylydnad, freestyle och ’duktig hund’. Vi har startat att tävla i både rally och lydnad vi har fått några godkända resultat. Men hon håller inte ut, tappar fokus och vill helst göra detta imorgon. Men trick och freestyle går så mycket bättre, framförallt trick. Belöningen kommer snabbare och hon tycker det är jättekul.

Eva Rasmusson

Jag är så glad över decemberutmaningen! Vi har länge tänkt ta NTD titlar, men inte fått tummen ur. Så nu fortsätter vi att finslipa på tricken vi har gjort hittills och kommer posta bidrag till NTD i januari. Blir ju spännande att jag kan jämföra våra första försök med mer finslipade resultat som vi filmat om en månad eller två. Det tar 30 dagar att bygga en vana, men båda hundarna talar redan om varje dag på kvällen att det är dags att träna. Vårt mål är att ha kul tillsammans, inget behöver vara perfekt

Isabella Södergren

En vacker historia som når hjärtat hittar du i Teklas historia »